Rabla 2018: tot ce trebuie să știi despre program

Ministerul Mediului a demarat, joi, ediția cu numărul 14 a programului Rabla Clasic și Rabla Plus, iar mai jos voi scrie tot ce trebuie să sții despre Rabla 2018.

Ediția din acest an a Programului „Rabla” (Clasic și Plus) va beneficia de o alocare în valoare de 133 milioane de lei, din care 113 milioane de lei pentru persoane fizice și 20 milioane de lei pentru persoane juridice. Se estimează că vor ajunge pe șoselele din România un număr de 19.000 de autovehicule noi.

Rabla 2018, Rabla Plus, Rabla Clasic

Anul trecut, prin Programul „Rabla”, au fost scoase din uz 28.366 de autoturisme cu grad înalt de emisii poluante, valoarea totală finanţată fiind de 193,152 milioane de lei şi rest de finanţat în valoare de circa
20,72 milioane de lei. De asemenea, prin programul ”Rabla Plus” au fost achiziţionate 467 de
autovehicule noi, dintre care 370 pur electrice şi 97 plug-in. Valoarea totală finanţată s-a ridicat la
9.890 milioane de lei, iar rest de finanţat în sumă de 8,760 milioane lei.

  Programul Rabla 2018 – „Rabla Clasic”:

 • Cuantumul primei de casare pentru Programul „Rabla Clasic” va rămâne, în 2018, la 6.500 de lei
  pentru fiecare autovehicul uzat, mai vechi de opt ani, dat spre casare și se acordă pentru
  achiziţionarea unei maşini noi, al cărui sistem de propulsie generează maximum 130 g de CO2/km.
 • De asemenea, cei ce accesează programul se pot bucura de un ecobonus de 1.000 lei dacă autovehiculul nou este echipat cu un motor care generează maximum 98 g CO2/km în regim de funcționare mixt și/sau un ecobonus de 1.700 lei pentru autovehiculele cu motor hibrid. Prin urmare, dacă se întrunesc ambele condiții, o persoana fizică poate primi până la 9.200 lei (6.500 lei + 1.000 lei + 1.700 lei) pentru înlocuirea unui autovehicul vechi cu unul nou.
 • Una dintre principalele noutăţi ale sesiunii din acest an este faptul că, în
  Programul „Rabla Clasic”, în premieră, microbuzul devine autovehicul eligibil pentru casare.
 • În acest an persoanele juridice pot solicita, prin cererea de finanțare, cel mult echivalentul în lei al sumei de 200.000 euro (sau 100.000 euro, dacă activează în domeniul transporturilor rutiere de mărfuri) în momentul depunerii dosarului de acceptare.

Cumpără acum propria stație de încărcare pentru mașini electrice Type 2, 22KW 220V/380V 32A de la Romstal!

  Programul Rabla 2018 – „Rabla Plus”:

 • Pentru acest program sunt prevăzute două tipuri de ecotichete:
  pentru achiziționarea unui autovechicul nou pur electric acesta va fi în valoare de 45.000 lei (~10.000 de euro), dar nu mai mult de 50% din prețul de comercializare.
  pentru achiziționarea unui autovechicul nou electric hibrid, care generează o cantitate de emisii de CO2 mai mică de 50 g/km acesta va fi în valoare de 20.000 lei (~5.000 de euro), dar nu mai mult de 50% din prețul de comercializare.
 • Programul nu este condiționat de casarea și radierea unui autovehicul uzat, iar prima oferită în cadrul Programului „Rabla Clasic” se poate cumula cu echotichetele de mai sus, numai în cazul în care solicitantul va achiziţiona fie un autovehicul nou electric, fie unul electric hibrid plug-in. Deci, o persoana fizică poate primi până la 51.000 lei (45.000 lei + 6.500 lei) pentru un autovehicul nou electric sau 26.500 lei (20.000 lei + 6.500 lei) pentru unul electric hibrid plug-in.
 • O persoană fizică poate achiziționa, pe parcursul unui an calendaristic, un singur autovehicul nou în cadrul Programului, beneficiind de un ecotichet.
 • Persoanele juridice pot înmatricula autovehiculele noi cumpărate prin program în termen de 90 de zile de la data emiterii facturii de achiziţie.
 • Persoanele juridice de drept privat au interdicţie de înstrăinare a autovehiculelor achiziţionate prin „Rabla Plus” pentru o perioadă de un an de la emiterea facturii.

  Acte necesare pentru accesarea Programului Rabla 2018:

 • actul de identitate al solicitantului şi după caz, al proprietarului rablei care a cedat prima de casare.
 • certificatul de înmatriculare al autoturismului uzat, în original şi copie legalizată.
 • cartea de identitate a autovehiculului uzat, în original şi copie legalizată.
 • certificatul de atestare fiscală (în original), din care rezultă că nu există restanţe către bugetul local, emis de către autoritatea publică locală (primărie); în cazul cesiunii primei de casare, este necesar şi un certificat de atestare fiscală emis pentru proprietar.
 • declaraţie pe proprie răspundere, prin care solicitantul se angajează să cumpere o maşina nouă de la dealer.

  Ce trebuie să îndeplinească o persoană fizică pentru a beneficia de prima de casare:

 • are domiciliul sau reşedinţa în România
 • nu are obligaţii de plată la bugetul local
 • s-a înscris la un producător validat în vederea achiziţionării unui autovehicul nou, obţinând nota de înscriere
 • a predat autovehiculul uzat unui colector autorizat şi a obţinut certificatul de distrugere, potrivit prevederilor prezentului ghid
 • a radiat din evidenţa circulaţiei autovehiculul uzat şi a obţinut certificatul de radiere, potrivit prevederilor prezentului ghid
 • a prezentat producătorului validat dovada distrugerii şi a radierii din evidenţa circulaţiei a autovehiculului uzat, potrivit prevederilor prezentului ghid
 • a achiziţionat autovehiculul nou de la producătorul validat care a eliberat nota de înscriere

  Ce mașină este considerată „rablă”?

  Orice autoturism, autoutilitară uşoară sau autospecială uşoară, înmatriculată în România, care are: motor, transmisie, caroserie, tren de rulare, șasiu și echipamentele electronice de gestionare a funcţiilor autovehiculului şi dispozitivul catalizator, dacă acestea au fost prevăzute din fabricaţie.

You may also like...